1959 Yvonne met Jasco en Bambi                                           1998 Yvonne met Elite en Oxzana in de Ardeche

 

HOE HET BEGON.........

In 1959 maakte Yvonne voor het eerst kennis met de briard. De buren kregen van vrienden een jonge briard, die was meegebracht uit Frankrijk. Het was een zwarte reu, genaamd Jasco. Wonderlijk genoeg was hij zowel aan de oren als de staart gecoupeerd.

Het was liefde op het eerste gezicht en Yvonne was niet weg te slaan bij deze lieve vriend. Al snel werd het eigenlijk haar hond, waarmee ze trainde, wandelde en overal mee heen ging.

Jasco stierf in 1970 en even was er geen briard meer maar wel het heilige voornemen om zo snel mogelijk weer een briard te nemen.

Gezinsperikelen zette dit voornemen even in de wenskast, maar midden jaren 70 kochten Dick en Yvonne een fauve en en zwarte briard.

SHOWEN, WERKEN EN FOKKEN.......

Vanaf dat moment waren briards niet meer weg te denken in het gezin. Dick heeft veel getraind met zijn honden. Met zijn briard teven Utah en Regine d'el Pastre haalde hij Cynophylia I en II en UV. Met zijn briard reu Debutant Gris van de Hoolhoeve haalde hij naast het Cynophylia diploma ook zijn IPO I, II en III. Natuurlijk hoorde daar ook het UV en verkeerszekere hond diploma bij. Ook de dochters Esther en Chandra waren actief. Esther werkte met haar teefje Rejane d'el Pastre en bracht haar Romy meestal zelf uit op de shows. Chandra werkte intensief met haar teefje Delilah Grise van de Hoolhoeve en behaalde het IPO I met haar. Ook zij showde haar hond meestal zelf en behaalde met haar prachtige resultaten, zoals het winnen van de Duitse Clubmatch, het behalen van de titel Bundessiegerin , geselecteerd in Frankrijk en Italie en natuurlijk de titel Internationaal Kampioen. Tot op de dag van vandaag traint Dick nog altijd met onze jonge honden. Daarnaast is Dick een groot vogelliefhebber.

Naar Delilah Grise van de Hoolhoeve is de prachtige Delilah bokaal vernoemd, die ieder jaar wordt uitgereikt op de clubmatch van de BVN voor de beste grijze briard.

Yvonne is in haar vrije tijd veel bezig met "hondenzaken". Meer dan 25 jaar was ze instructeur gedrag en gehoorzaamheid bij haar "Briard Trainingsgroep Leersum". Haar instructeursdiploma haalde zij bij O&O. Naast de gehoorzaamheidslessen voor briards gaf zij ook ringtraining, behendigheid en fly-bal lessen .

In 1978 werd het eerste briardnestje gefokt.

Sedert ca 20 jaar neemt zij bij fokkers puppentesten af bij briard nesten van 7 weken oud.

Eind tachtiger jaren begon Yvonne veel belangstelling te krijgen voor het schapenhoeden, het werk waarvoor de briard ooit gefokt is. Zij ging cursussen volgen in de U.S.A., Duitsland en Frankrijk en leidde haar eigen briard teef Hortense des Monts d´en Crauzille (Hippie) op tot een goede hoeder. Momenteel is ze haar jonge briard teefje Loesje aan het opleiden.

Na een opleiding in Frankrijk voor keurmeester ging ze zelf aanlegtesten afnemen bij herdersrassen en lesgeven in het hoeden en drijven met schapen.

Voor meer informatie hierover zie verder onder "schapenhoeden"